Project ruimtetiolet.

Groepsgenoten: Kees Scholten, Mariia Movchan en Liese Lohman.
Docent: Milly Scott
Opdrachtgever: Erik Laan

INLEIDING. 

 
Je eerste keuzeproject is altijd een uitdaging het wordt dus een beetje wennen want zelf een opdrachtgever vinden is nog best lastig. (Bovendien hebben 2 van onze teamleden nog nooit O&O gehad.) Tijdens onze brainstrom-fase hebben we onze interesses en favoriete betawerelden vergeleken en zijn daarna uitgekomen met ruimtevaart als onderwerp voor ons project. In de ruimtevaart een opdracht doen is nog wel ingewikkeld omdat ze met veel complexe technologie werken, daarom hebben we een deel van de ruimtevaart gekozen dat minder werkt met complexe technologie. De sanitair sector van de ruimtevaart kan nog veel verbetering gebruiken en daar wordt ook niet gebruik gemaakt van de ingewikkelde technologie voor bijvoorbeeld raketmotors. 
 

 
 
DE OPDRACHTGEVER. 

Erik Laan,  

Email erik.laan@eyeonorbit.com  

 tel. nummer 06-39196891  

Beroep: Consultant in de ruimtevaart 

Onze opdrachtgever is Erik Laan, hij werkt voor het ruimtevaartbedrijf Eye On Orbit.  

Eye On Orbit is een bedrijf dat zich bezighoudt met het brengen van ontwikkelingen, op het gebied van ruimteverkenning en handel naar de maatschappij en bedrijven. 

Eye On Orbit biedt onafhankelijke, betrouwbare en gerichte expertise aan projecten die worden uitgevoerd door ruimtevaartorganisaties wereldwijd. Ook ondersteund Eye On Orbit ruimtevaartbedrijven bij het uitvoeren van projecten. 

Voor klanten die meer wille weten over de ruimte, worden er educatieve lezingen aangeboden door Erik Laan. 

Erik Laan is werkzaam in de internationale ruimtevaart. Hij houdt zich bezig met de nieuwe ontwikkelingen in de ruimtevaart die te maken hebben met technisch-wetenschappelijke, en maatschappelijk-politieke zaken. Hierover geeft hij presentaties en workshops. Hij geeft deze presentaties en workshops aan kinderen, maar ook aan algemeen publiek en het bedrijfsleven.   

https://www.eyeonorbit.com/p/about-me.html

BEROEP EN OPLEIDING
Mensen, die nu al bezig zijn met dit probleem hebben werktuigbouwkunde gestudeerd (mechanical engineering). Dit soort opleiding maakt het mogelijk om zo’n project tot leven brengen.  

Vrijwel elk ding van onze moderne wereld is in zekere zin een werktuigbouwkundig product, van bruggen en stormvloedkeringen tot werkende projecten in de ruimte. Werktuigbouwkundigen is de drijvende kracht achter al onze moderne vervoermiddelen. Met werktuigbouwkunde op hoog niveau zou je ook een soort ruimte-wc moeten kunnen ontwikkelen. Dit is het beroep dat hoort bij ons project. 

HUIDIGE SITUATIE
Astronauten verblijven gemiddeld zo’n 6 maanden in de ruimte, het is dus belangrijk dat ze daar goed sanitair hebben. Momenteel wordt er veel geklaagd door astronauten over het sanitair, het is ook erg belangrijk voor astronauten dat ze niet snel ziek worden door slechte hygiëne bij het toilet. Wij willen verbeterd sanitair ontwikkelen voor in ruimtestations. NASA en andere ruimtevaartbedrijven lopen al langer tegen dit probleem aan. Bij het verbeteren gaan we ons focussen op vier onderdelen: Compactheid, mobiliteit, privacy en hygiëne. Op die vier onderdelen kan er veel verbeterd worden zegt onze opdrachtgever voor de rest is alles al ver doorontwikkeld en kunnen we hier weinig aan verbeteren.  

 

DE OPDRACHT

Astronauten verblijven gemiddeld zo’n 6 maanden in de ruimte, het is dus belangrijk dat ze daar goed sanitair hebben. Momenteel wordt er veel geklaagd door astronauten over het sanitair, het is ook erg belangrijk voor astronauten dat ze niet snel ziek worden door slechte hygiëne bij het toilet. Wij willen verbeterd sanitair ontwikkelen voor in ruimtestations. NASA en andere ruimtevaartbedrijven lopen al langer tegen dit probleem aan. Bij het verbeteren gaan we ons focussen op vier onderdelen: Compactheid, mobiliteit, privacy en hygiëne. Op die vier onderdelen kan er veel verbeterd worden zegt onze opdrachtgever voor de rest is alles al ver doorontwikkeld en kunnen we hier weinig aan verbeteren.  

Eisen:  

  • vacuüm afzuigkap 
  • comfortabel 
  • netjes afgewerkt 
  • duurzaam/goedkoper 
  • makkelijk schoon te maken 
  • meerdere malen gebruikt kunnen worden 

Page Break 

Onderdelen ruimte toilet 

Een modern ruimtetoilet bestaat uit vier basisonderdelen: de vloeistofslang, de vacuümkamer, de opslagruimte en zakken voor vaste stoffen. Voor het urineren wordt de rubberen of plastic vloeistofslang gebruikt, met twee hulpstukken voor mannelijke en vrouwelijke astronauten. Deze slang is bevestigd aan de vacuümkamer, een cilinder die middels een propeller de urine naar de opslagruimte geleidt.  

Uitwerpselen worden bewaard in een afneembare zak, die is gemaakt van een materiaal dat gassen doorlaat maar vloeistoffen en vaste stoffen vasthoudt. Hierdoor kan de propeller van de vacuümkamer het afval in de zak zuigen. Na gebruik wordt de zak in een aparte lade van de opslagruimte opgeborgen. Ingevroren monsters van urine en uitwerpselen worden op Aarde gebruikt voor onderzoek. 

VOORONDERZOEK. 

Hoe maak je dingen compact? 

Om iets compact te maken moet je bepaalde vormen goed op elkaar af laten staan zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte die je hebt, er zijn dus maar een paar mogelijkheden om dit te doen. Zo moet je geen ronde vormen gebruiken dit zorgt ervoor dat er altijd ruimte over is. Je kan wel vierkanten en driehoeken met elkaar gebruiken, omdat ze goed op elkaar afslaan. Zo zie je hieronder een afbeelding van een patroon waarbij je optimaal de ruimte gebruikt die je hebt. Het nadeel van compactheid is dat het er minder mooi uitziet hier kunnen wij misschien verbetering in brengen. 

(bron: https://pyth.eu/tegels-3-4-6

Wat houdt mobiliteit in

Mobiliteit betekent dat iets kan bewegen of verplaatsbaar is, het is dan ook onze bedoeling om een ruimtewc mobiel te maken. Als je een ruimtewc overal aan boord zou kunnen gebruiken is het makkelijker om alles hygiënisch te maken en je kan makkelijker genoeg privacy creëren. 
Er moeten wel een aantal aanpassingen worden toegepast om zo’n ruimtewc mobiel te maken. 
Eerst moet je het hele systeem loshalen of een deel zodat je het op een andere plek weer aan kan sluiten. De wc is aangesloten aan opslagtanks voor de uitwerpselen, als je de wc mobiel wil maken moet je dus of de wc aansluiten aan andere tanks aan boord of de tanks zelfs meenemen, wat wel mogelijk is als je de huidige tanks vervangt voor kleinere tanks die je gemakkelijk kan legen dit zou voor mobiliteit zorgen, maar het zorgt wel voor meer afval.  

Mobiliteit in de ruimte. 

Omdat er geen zwaartekracht is in de ruimte is alles bijna al mobiel, De wc zal best zwaar zijn op aarde maar op het ruimtestation weegt het natuurlijk niks. Hierdoor hoeven we niet nog meer aanpassingen te maken zoals wielen toevoegen of iets in die richting. 

Hygiëne in de ruimte. 

Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen en handelingswijzen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden of een besmettingsbron te isoleren. 

In de ruimte is hygiëne nodig om te voorkomen dat ziekteverwekkers verspreiden en zo mensen besmetten.  

Ook voor comfort is het nodig dat de toilet hygiënisch is. Het is immers niet fijn om in een niet verschoonde ruimte naar de wc te gaan. Om de toilet comfortabel maken is er onder andere genoeg ruimte nodig. Dit is minimaal 50 bij 50 cm, zodat het mogelijk is om te kunnen draaien en bewegen.  

In een toilet zijn er sanitaire voorzieningen nodig als: wc-papier, doekjes, handschoenen, en water. In de ruimte is door gebrek aan zwaartekracht, het niet mogelijk om op een normale manier handen te wassen. Daarom maken ze gebruik van plastic zakjes gevuld met water. Dit is zeker niet eenvoudig, maar er is nog geen andere, makkelijker uit te voeren, manier gevonden. Hierom is er dus naast een toilet, een laatje nodig met deze zakjes en met alle andere spullen. 

(bron: Persoonlijke hygiëne | Veiligheid | ERIKS

Privacy in de ruimte. 

Privacy voor een wc in de ruimte houdt in: een aparte ruimte voor een toilet, waar je afgezonderd bent van de rest van het ruimteschip. 

Wat voor problemen met privacy zijn er in de ruimte en hoe kunnen we die reduceren?  

Het grootste probleem is dat er niet genoeg ruimte op het schip beschikbaar is, om een extra plek vrij te maken voor een toilet. Om privacy te creëren is er een extra ‘kamer’ nodig zodat de wc gescheiden is met de andere ruimtes in het schip. Het probleem hierbij is echter dat er vrijwel geen ruimte beschikbaar is. Om zoveel mogelijk ruimte te besparen moet het toilet dus klein en compact zijn, maar nog wel makkelijk te gebruiken.  

Er is privacy nodig zodat een bezoek aan het toilet comfortabel is. Het scheiden tussen ‘het kamertje’ van de wc en de rest van het schip wordt gedaan door bijvoorbeeld een gordijn of een deur. 

Plaats een reactie